Ψυχολόγος - MSc Συμβουλευτική
 
ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΟΥΤΣΙΝΑ MSc

Θυροειδής και συναισθηματικές διαταραχές

Θυροειδής και συναισθηματικές διαταραχές

Πριν ερμηνεύσουμε τα συμπτώματα μας ως ψυχοσωματικά και κάνουμε μια γρήγορη αυτοδιάγνωση άγχους, κατάθλιψης ή κρίσης πανικού….ας ελέγξουμε τον Θυροειδή μας.

Η συσχέτιση μεταξύ της λειτουργίας του θυρεοειδούς και των ψυχιατρικών διαταραχών, ιδιαίτερα των διαταραχών της διάθεσης, έχει αναγνωριστεί από καιρό.

Μια διαταραχή στη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσει τόσο τον κόσμο των συναισθημάτων όσο και τη νοητική μας λειτουργία. Συγκεκριμένα, το άγχος και η κατάθλιψη έχουν πολλά κοινά στοιχεία μ’ έναν θυροειδή αδένα που δεν λειτουργεί σωστά.

Τα συμπτώματα που συχνά παρουσιάζουν οι άνθρωποι που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές είναι μυϊκή ένταση και τρόμος, ταχυπαλμία, κούραση και αϋπνία, υπερβολική εφίδρωση, στομαχικές διαταραχές,αίσθημα ζάλης ή δυσκολία στην αναπνοή.

Ανθρωποι που αντιμετωπίζουν κάποια συναισθηματική διαταραχή, όπως κατάθλιψη εκδηλώνουν αίσθημα λύπης, αίσθημα απελπισίας ή απαισιοδοξίας, αισθήματα ενοχής, αδυναμία συγκέντρωσης απελπισια ή ανικανότητα να λαμβάνουν αποφάσεις αίσθημα ανησυχίας,αϋπνία ή υπερβολικό ύπνο, κόπωση, απώλεια της όρεξης ή υπερβολική κατανάλωση φαγητού, πονοκεφάλους, κράμπες ή πόνους σε όλο το σώμα, στομαχικές διαταραχές, ευερέθιστο έντερο, απώλεια της λίμπιντο.

Για να δούμε τώρα τι συμβαίνει στους ανθρώπους που πάσχουν από υποθυροειδισμό. Οι ασθενείς αυτοί επιδεικνύουν συχνά χαρακτηριστικά κατάθλιψης, γνωστικής δυσλειτουργίας, απάθειας, μειωμένης λίμπιντο και ψυχοκινητικής επιβράδυνσης. Βιώνουν κούραση, εξάντληση, λήθαργο, δυσκολία στη συγκέντρωση και υπερβολική υπνηλία που μπορεί να οδηγούν σε συναίσθημα πολύ έντονης θλίψης ακόμα και απόγνωσης.

Η δυσφορία, το άγχος, η ευερεθιστότητα, η συναισθηματική αστάθεια και η μείωση της συγκέντρωσης αποτελούν τα κλασικά νευροψυχιατρικά συμπτώματα που εμφανίζονται στον υπερθυρεοειδισμό. Η υπερλειτουργία του θυρεοειδούς προκαλεί άγχος, εκνευρισμό μέχρι και σοβαρή αγχώδη διαταραχή στις πιο βαριές περιπτώσεις (Εϋη Γιαζιτζόγλου MD,Ειδικός Ενδοκρινολόγος).

Όπως αναφέρει ο Δρ. Νίκος Ε. Δέγλερης, «Η ρύθμιση της θυρεοειδικής λειτουργίας,όπως επίσης τα επίπεδα του σιδήρου, φερριτίνης στον ορρό, καθώς και της Β12 και του φυλλικού οξέος θεωρούνται προϋποθέσεις για την αμιγώς ψυχιατρική θεραπεία. Κλειδί για την ορθή κλινική πρακτική αποτελεί η επακριβής διάγνωση της διαταραχής».

Έτσι λοιπόν, όλοι εμείς οι ειδικοί ψυχικής υγείας που έχουμε ως αντικείμενο της εργασίας μας αλλά και προσωπικό στόχο να βοηθήσουμε ανθρώπους να απαλλαγούν από τη δυσφορία πολλών ενοχλητικών «ψυχικών» συμπτωμάτων, ας παροτρύνουμε όλους εσάς να επισκεφθείε αρχικά ένα ιατρό που θα συντονίσει έναν απαραίτητο ιατρικό έλεγχο πριν από οποιαδήποτε διάγνωση ψυχικής νόσου και πριν από τον θεραπευτικό σχεδιασμό αυτής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ενδεχομένως ισχύει η ευρέως διαδεδομένη φράση «τα πάντα είναι στο μυαλό μας», είναι όμως απαραίτητο να λάβουμε υπόψη και τις λίγες αλλά σημαντικές περιπτώσεις που αυτό, απλά, δεν ισχύει και το μυστικό για την απαλλαγή από τα ενοχλητικά συμπτώματα κρύβεται κάπου αλλού στον οργανισμό μας.