Ψυχολόγος - MSc Συμβουλευτική
 
ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΟΥΤΣΙΝΑ MSc

Προφίλ

Προσωπικά στοιχεία & εκπαίδευση

Γεννήθηκα το 1978 και μεγάλωσα στην Αθήνα.

Είμαι παντρεμένη κι εχω δύο γιους που απλά λατρεύω.

Ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και συγκεκριμένα στο τμήμα Παιδαγωγικής όπου αποφοίτησα το 2000. Με την παιδαγωγική άρχισα να αποκτώ μια πρώτη ιδέα σχετικά με τη σπουδαιότητα των εμπειριών της παιδικής ηλικίας στις επιλογές του ατόμου αλλα και στην γενικότερη πορεία του. Θέλοντας να ανακαλύψω περισσότερα γύρω από αυτό και φυσικά καλύπτοντας δικές μου, προσωπικές, τότε ανάγκες, συνέχισα τις σπουδές μου κάνοντας ένα μεταπτυχιακό στη  Συμβουλευτική στο Πανεπιστήμιο La Verne. Ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό αυτό το 2002 και τότε ήταν που σιγουρεύτηκα ότι ένας πολύ ενδιαφέρον, γεμάτος συναισθήματα και ανθρώπους κόσμος , ο κόσμος της ψυχοθεραπείας περίμενε κι εμένα να τον ανακαλύψω αλλά να με «ανακαλύψει» κι αυτός. Έτσι, η πορεία της ανακάλυψης με οδήγησε στο Ινστιτούτο Θεραπείας Οικογένειας του Ανοικτού Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου, όπου πέρασα πέντε γεμάτα εμπειρίες χρόνια ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχοθεραπεία Οικογένειας και Ζεύγους. Εκεί γνώρισα πολλούς μαχητές που θυμάμαι και θα θυμάμαι, ανθρώπους  που με συγκίνησαν βαθιά, που μ’ έκαναν να πιστέψω απόλυτα στον άνθρωπο και στις δυνατότητες του. Στο σημείο αυτό για τυπικούς αλλά και συναισθηματικούς λόγους θα ήθελα να αναφέρω πως ακόμα θεωρώ τον εαυτό μου ασκούμενη στην ψυχοθεραπεία, το ταξίδι αυτό δεν έχει τελειώσει για μένα.   Όλη αυτή η πορεία όμως, επιβαλλόταν, αλλά και άξιζε να έχει και την επαγγελματική πιστοποίηση όπως ο νόμος την ορίζει, επέλεξα λοιπόν να δώσω κατατακτήριες στο τμήμα ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών απ΄ όπου και αποφοίτησα με πολύ μεγάλη χαρά το 2006. Έτσι, τα τελευταία 11 χρόνια διαθέτω Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Ψυχολόγου (αρ. πρωτ. 11442) της Νομαρχίας Αν. Αττικής.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, σύμφωνα πάντα με την εκπαίδευση που ήδη είχα, απέκτησα εμπειρία στην ατομική και ομαδική  θεραπεία παιδιών κι ενηλίκων, στη θεραπεία ζευγαριών, συμβουλευτική γονέων, αλλά και στην ειδική αγωγή.
Σε όλη αυτήν τη διάρκεια της εκπαιδευτικής και εργασιακής μου πορείας είχα την ευκαιρία να βρεθώ σε αρκετά και διαφορετικά πλαίσια και να ανακαλύψω το θεραπευτικό ρόλο του ψυχολόγου, συμβούλου, ψυχοθεραπευτή,  δίπλα σε ανθρώπους που αντιμετώπιζαν ποικίλα ψυχικά προβλήματα ή προσωπικες δυσκολίες. Στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νομαρχίας Πειραιά όπου εργάστηκα για τουλάχιστον 4 χρόνια, δούλεψα με ανθρώπους που κάνουν χρήση ουσιών, με άστεγους, ενήλικες με βαριές ψυχικές διαταραχές, κακοποιημένα παιδιά, ανθρώπους με νοητική στέρηση και χρόνιες ασθένειες. Το Δημόσιο, καλώς ή κακώς δίνει την ευκαιρία σε έναν νέο ψυχολόγο να αποκτήσει γρήγορα εμπειρία σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων. Παράλληλα, μου έδωσε και την ευκαιρία να ανακαλύψω τι είναι αυτό που τελικά ταιριάζει περισσότερο σ΄ εμένα και να δομήσω έτσι την επαγγελματική μου ταυτότητα. Μέχρι τότε είχα ήδη βρεθεί επαγγελματικά στο Συμβουλευτικό σταθμό – Μονάδα Απεξάρτησης (18 Άνω), στα Φροντιστήρια Δημόκριτος, στο Εργαστήρι (κέντρο παροχής υπηρεσιών σε άτομα με ειδικές ανάγκες), στα Σχολεία Αμερικανικής Παροικίας (ACS)κλπ.
Τον Ιανουάριο του 2008 ένιωσα έτοιμη να ξεκινήσω την  πορεία μου και στον ιδιωτικό τομέα παρέχοντας ατομική και ομαδική θεραπεία και συμβουλευτική σε ενήλικες, παιδιά και εφήβους για ένα μεγάλο φάσμα ψυχικών διαταραχών. Ο ιδιωτικός τομέας όμως είναι πολύ μοναχικός για έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, για έναν “θεραπευτή” που πιστεύει στην ικανότητα και στην ανάγκη του ανθρώπου να χτίζει σχέσεις. Έτσι, παράλληλα, ξεκίνησα να εργάζομαι για τα επόμενα 4 χρόνια στην Εταιρεία θεραπείας και ειδικής Μάθησης «Ανάδραση», νιώθοντας πλήρης δουλεύοντας μέσα σε μια ομάδα θεραπευτών διαφόρων ειδικοτήτων. Εκεί εργάστηκα πιο συστηματικά με παιδιά και γονείς, έμαθα από αυτούς και από τους συναδέλφους μου αλλά και δίδαξα, δίδαξα τη βαθιά μου πίστη στο οτι αν βοηθήσουμε ένα παιδί να γνωρίσει και να πιστέψει στις δυνατότητες του τότε ο δρόμος για την απόκτηση των όσων η ενήλικη καρδιά του επιθυμήσει θα είναι πιο εύκολος και πιο σύντομος.

Σήμερα, το 2019  περιστοιχίζομαι από ζεστούς και αξιόλογους συναδέλφους στον «Ορθό Λόγο» (2012) στο Νέο Ψυχικό και στη «Λεξιμάθεια» (2013) στον Άγιο Στέφανο, όπου και δουλεύω τόσο με παιδιά όσο και με ενήλικες. Εκεί μου δίνεται επίσης η ευκαιρία να ασκώ και ρόλο επόπτη στους νεότερους συναδέλφους μου.

Παράλληλα, συνεχίζω να ιδιωτεύω στην περιοχή των Θρακομακεδόνων και εξακολουθώ να γνωρίζω ανθρώπους που όχι μόνο καταφέρνουν να απαλλαχθούν από τα δυσάρεστα συμπτώματα της ψυχικής διαταραχής που αντιμετωπίζουν, αλλά και που καταφέρνουν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να φέρουν στη ζωή τους αλλαγές ουσιαστικές και πολυπόθητες.

Ευχαριστώ πολύ όλους εσάς που αφιερώσατε χρόνο στο βιογραφικό μου.