Θεραπεία Ενηλίκων
«Στη ψυχοθεραπεία θα χρειαστεί να δω τον εαυτό μου σε έναν αντικειμενικό καθρέπτη. Να αναγνωρίσω τα θετικά και τα αρνητικά μου σημεία έτσι όπως είναι και όχι έτσι όπως νόμιζα ή φανταζόμουν μέχρι σήμερα ότι είναι. Θα χρειαστεί να αναγνωρίσω και να αντιμετωπίσω τις ανασφάλειες, τους φόβους, τις ανεδαφικές προσδοκίες, τις αρνητικές πεποιθήσεις και τα σφάλματα στον τρόπο που επικοινωνώ με τους άλλους. Ο στόχος δεν είναι να αξιολογήσω τον εαυτό μου για να διαπιστώσω πόσο καλό ή κακός είμαι. Ο στόχος είναι να καταλάβω με αντικειμενικό τρόπο αυτό που μου συμβαίνει για να μπορέσω να με αλλάξω. Να διαπιστώσω τη σημασία που έχουν όσα πιστεύω ή αισθάνομαι ή πράττω ή αποφεύγω να πράξω στην προσωπική μου ζωή. Δεν απευθύνομαι λοιπόν στον ειδικό απλά για να διηγηθώ όσα με πειράζουν και με ενοχλούν στην καθημερινότητά μου αλλά για να μπορέσω να καταλάβω τα σφάλματα που κάνω στον τρόπο που αντιλαμβάνομαι όσα με ενοχλούν και να αναζητήσω αποτελεσματικές συμπεριφορές που θα με βοηθήσουν να νιώθω καλύτερα.»
Υπάρχουν στιγμές στη ζωή όλων μας που βιώνουμε μια κατάσταση, μια ανθρώπινη σχέση, ένα γεγονός, σκέψεις και συναισθήματα που μας προκαλούν φόβο, ένταση, θλίψη, που μας αποδυναμώνουν, μας κάνουν να χάσουμε τις ισορροπίες μας. Τη στιγμή όμως που θα νιώσουμε ότι δεν μπορούμε μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την ψυχική δυσφορία και τα δυσάρεστα συναισθήματα, είναι η στιγμή που η συνεργασία με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας αποδεικνύεται εξαιρετικά πολύτιμη. Υπηρεσίες ενός ψυχολόγου μπορεί να αναζητήσει και ένας άνθρωπος ο οποίος επιθυμεί να γνωρίσει βαθύτερα τον εαυτό του και τα κίνητρά του, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής του. Όσο ιδιαίτερο και αν ακούγεται, “οι περισσότερο «ψυχικά υγιείς» άνθρωποι είναι αυτοί που μπορούν να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα οφέλη από μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία”.
Η Ψυχοθεραπεία είναι η διαδικασία μέσα από την οποία ο θεραπευόμενος, μέσα από τη δημιουργία μίας σταθερής και ασφαλούς σχέσης με τον ψυχοθεραπευτή του, ενθαρρύνεται να ενδοσκοπήσει σε θέματα που τον απασχολούν και επηρεάζουν άμεσα, αλλά και έμμεσα τη ζωή του. Σταδιακά, η ψυχοθεραπευτική διαδικασία γίνεται ένα μονοπάτι προς την αυτογνωσία και την ψυχική ενδυνάμωση και το άτομο οδηγείται στην ανακούφιση από τον ψυχικό πόνο και τα συμπτώματα όπως επίσης και στην ανακάλυψη ενός πιο ικανοποιητικού, γεμάτου νόημα τρόπου ζωής.
Στόχοι της ψυχοθεραπείας:
- Αυτογνωσία.
- Αντιμετώπιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων (διαταραχών).
- Εκμάθηση ικανοτήτων επικοινωνίας και τεχνικών επίλυσης προβλημάτων.
- Αύξηση των επιδόσεων και βελτίωση της ικανότητας για αγάπη, εργασία, μάθηση και εξωτερίκευση σκέψεων και συναισθημάτων.
- Βελτίωση προσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων.
- Εναρμόνιση λογικής, συγκινήσεων και συμπεριφοράς.
- Βελτίωση της εικόνας του εαυτού και της αυτοεκτίμησης.
- Αύξηση ελευθερίας επιλογών.
- Συμφιλίωση με την αναπόφευκτη οδύνη.