Ψυχολόγος - MSc Συμβουλευτική
 
ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΟΥΤΣΙΝΑ MSc

Θεραπεία μέσω Διαδικτύου (Online Therapy)

Θεραπεία μέσω Διαδικτύου (Online Therapy)

Η θεραπεία μέσω διαδικτύου (Online Therapy), γνωστή επίσης και ως διαδικτυακή θεραπεία και διαδικτυακή συμβουλευτική είναι η παροχή υποστήριξης ψυχικής υγείας μέσω διαδικτύου. Μερικοί άνθρωποι συνδυάζουν την υποστήριξη μέσω του διαδικτύου, με την παραδοσιακή ψυχοθεραπεία (άμεση επαφή με τον θεραπευτή), ενώ υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων που χρησιμοποιούν αποκλειστικά την διαδικτυακή υποστήριξη , αντικαθιστώντας την παραδοσιακή επίσκεψη στο γραφείο του ψυχολόγου.

Παρά το γεγονός ότι οι τηλεματικές θεραπείες χρησιμοποιούνται για πάνω από 35 χρόνια, οι σύγχρονες εφαρμογές και η διάδοση του internet έχουν αυξήσει ραγδαία τη χρήση αυτών των υπηρεσιών. Οι πελάτες χρησιμοποιούν πλέον τις βιντεοκλήσεις και τα mail για την επικοινωνία τους με επαγγελματίες ψυχικής υγείας, αντικαθιστώντας ή και συμπληρωματικά με τις πρόσωπο με πρόσωπο συνεδρίες.

Ο ψυχολόγος εφαρμόζει με τον ίδιο τρόπο τις επιστημονικές του γνώσεις και τεχνικές. Ακολουθεί επίσης με τον ίδιο τρόπο, τον κώδικα δεοντολογίας, το ιατρικό απόρρητο, την θεραπευτική συμμαχία και συνεργασία.

Είναι σημαντικό όμως να σημειωθεί ότι η ψυχολογική υποστήριξη μέσω του διαδικτύου, οι συνεδρίες Skype, δεν είναι ψυχοθεραπευτική προσέγγιση και δεν μπορεί να αντικαταστήσει την παραδοσιακή ψυχοθεραπεία εφόσον δεν μπορεί να γίνει διάγνωση μέσω διαδικτύου. Είναι μια συμβουλευτική, υποστηρικτική ή ψυχο-εκπαιδευτική προσέγγιση. Η χρησιμότητά της έγκειται στο γεγονός ότι οι θεραπευτές μπορούν να στηρίξουν, να καθοδηγήσουν και να συμβουλεύσουν το άτομο που τη χρησιμοποιεί σε προβλήματα που σχετίζονται με την αυτοεικόνα του, τη ζωή του, τις σχέσεις του, την διάθεση του, την εργασία του, τον τρόπο που διαχειρίζεται το άγχος και τις φοβίες του, με στόχο την προσωπική του ανάπτυξη και την αλλαγή του τρόπου σκέψης του.

Η διαδικτυακή στήριξη είναι μία νέα μέθοδος θεραπείας που έχει προβληματίσει αρκετά όλους τους ειδικούς στον χώρο της ψυχικής υγείας, ωστόσο, έχουν ήδη δημοσιευτεί πολλές μελέτες σε ψυχολογικά και ψυχιατρικά περιοδικά ανά τον κόσμο, που συνηγορούν στη αποτελεσματικότητα και στην επάρκεια αυτής της μεθόδου.

Περισσότερα για αυτό το θέμα, και τη σχετική βιβλιογραφία, μπορείτε να διαβάσετε στο λήμμα Διαδικτυακή Συμβουλευτική στην ελληνική Βικιπαίδεια .

Προσωπικό έναυσμα

Το έναυσμα για να ασχοληθώ κι εγώ με την προσέγγιση αυτή ήταν η ανάγκη για εύρεση λύσης που προέκυψε όταν πελάτες μου μετακόμισαν στην επαρχεία και δεν μπορούσαν πια να έχουν τακτικές συναντήσεις μαζί μου, αλλά και δεν ένιωθαν άνετα να ξεκινήσουν από την αρχή μια νέα θεραπευτική σχέση με κάποιον συνάδελφο στην περιοχής τους.

Επίσης, συχνά με επισκέπτονται άνθρωποι από μακριά στα πλαίσια κάποιας επίσκεψης τους στην Αθήνα με στόχο μια πρώτη εκτίμηση, διάγνωση του προβλήματος τους και συχνά με ενημερώνουν ότι τελικά δεν μπόρεσαν να βρουν κάποιον ειδικό στον τόπο διαμονής τους προκειμένου να αναλάβει την θεραπεία τους. Οι ανωτέρω λοιπόν επαγγελματικές μου εμπειρίες ήταν αυτές που με κινητοποίησαν στην πρακτική της διαδικτυακής συμβουλευτικής.

Προσωπικά ενθαρρύνω απόλυτα την άμεση επαφή στην θεραπεία και χρειάζεται να πειστώ ίδια ότι η διαδικτυακή προσέγγιση είναι η καλύτερη επιλογή για κάποιον δεδομένων των συνθηκών που αντιμετωπίζει, προκειμένου να μπορέσω να υποστηρίξω αποτελεσματικά τον ρόλο μου σε αυτήν και να διασφαλίσω την αποτελεσματικότητα των συναντήσεων.

Πότε ενδείκνυται

Η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης μέσω του internet αποτελεί ιδανική επιλογή για τα άτομα που επιθυμούν υποστήριξη όταν διαμένουν σε μικρές κοινωνίες όπου στερούνται επιστημόνων ψυχικής υγείας, διαμένουν σε άλλες χώρες και επιθυμούν μια συνεδρία στη μητρική τους γλώσσα, έχουν κινητικά ή άλλα προβλήματα υγείας που περιορίζουν την μετακίνησή τους, αλλάζουν τόπο κατοικίας και επιθυμούν να διατηρήσουν τη θεραπευτική σχέση που ήδη έχουν με τον θεραπευτή τους.

Όροι και προϋποθέσεις

Η δυνατότητα θεραπείας μέσω διαδικτύου κρίνεται ανά περίπτωση, ανάλογα με το αίτημα του θεραπευόμενου.

Η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία δεν ενδείκνυται για άτομα που έχουν θέματα σοβαρών κρίσεων από διάφορες ψυχολογικές διαταραχές

Αποκλείονται από την online θεραπεία αιτήματα όπως, ενδεικτικά, εθισμοί και εξαρτήσεις από ουσίες, διαγνωσμένα βαρέα περιστατικά κατάθλιψης ή αυτοκτονικού ιδεασμού, αυτοκτονικότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία πραγματοποιείται αποκλειστικά με φυσική παρουσία στον επαγγελματικό χώρο του θεραπευτή.

Η εξοικείωση με το λογισμικό Skype και η απρόσκοπτη σύνδεση στο διαδίκτυο, ώστε να μην υπάρχουν τεχνικά κωλύματα.